E-learning rood oog en oogtrauma M57 2024 voor huisartsen, optometristen en orthoptisten

Titel

Peter Hardus & Riny Luiten (2018 t/m 2023), Rood oog en oogtrauma voor huisartsen, e-learning, Eye Care Academy, ISBN 978-94-92423-16-0

Accreditatie

Beoordeling van de assessor van het KNMG
Het is een grondige nascholing met veel interactieve afwisseling o.a. van animaties, audio / video-opnames van goede kwaliteit.  De afbeeldingen kunnen vergroot worden. M.i. is het leerzame accreditabele nascholing met nuttige informatie voor de dagelijkse praktijk. 

Toegekende accreditatie

 

Inhoud

Een geaccrediteerde e-learning van drie uur. Deze behandelt de in Nederland gebruikelijke aanpak van het rode oog door de huisarts. De opbouw is een systematische benadering met als hoofdstukken:

 • Inleiding: huisartsenstandaard, klinische anatomie en fysiologie, de alarmsymptomen, doorsturen en spoedverwijzing en de patiëntenvoorlichting met oogdruppelinstructie.
 • Conjunctiva: klachten, alarmsymptomen, bacteriële, virale en allergische conjunctivitis, irritatie van de conjunctiva, pterygium, subconjunctivale bloeding en diverse beelden.
 • Oogleden: klinische anatomie, blefaritis, chalazion, hordeolum, cysten, ectropion, entropion, trichiasis en distichiasis.
 • Cornea: klinische anatomie, onderzoek en klachten, adenovirale keratoconjunctivitis, inclusie-keratoconjunctivitis, keratoconjunctivitis sicca, Herpes-simplexkeratitis, Herpes-zosterophthalmicus en overige keratiden zoals keratitis marginalis en ulcus corneae.
 • Sclera en uvea: klinische anatomie, episcleritis-scleritis en uveïtis.
 • Acuut glaucoom: acuut glaucoom met aandacht voor de risicogroepen, kenmerken van de geslotenkamerhoek, diagnostiek en behandeling.
 • Traumata: cornea-erosie, corpus alienum, oogcontusie, lichtschade en chemisch letsel.

Plaats en tijd

De e-learning wordt na aanschaf in de webshop van de Eye Care Academy toegankelijk gemaakt voor de cursist. Er is geen contactonderwijs.

Doelgroep

 • Huisartsen
 • Klinisch optometristen en physician assistants
 • Andere doelgroepen zoals algemeen en commercieel optometristen, orthoptisten, arts-assistenten oogheelkunde en TOA´s

Kosten en inschrijving

De kosten voor deelname aan deze workshop zijn €90,25 inclusief btw. In de kosten zijn inbegrepen:

 1. de check-intoets (meting van de instroomkennis)
 2. toegang tot de digitale hoofdstukken met intrinsieke toetsing en verificatie van de route en gebruik van de bladzijden
 3. de toetsing en verificatie in de digitale omgeving
 4. de check-out toets (meting van de uitstroom kennis)
 5. de afsluitende eindtoetsing die drie maal herkanst kan worden
 6. de scholing wordt afgesloten na het doorwerken van de check-intoets, het af met accreditatiepunten na het voldoende maken van één toetskans.
 7. Tijdens het volgen van de e-learning staan Dr. Hardus (inhoud) en drs. Luiten (techniek) klaar om u met raad en daad te ondersteunen. via het interne e-mailsysteem of via de gegeven e-mailadressen.

Opgeven kan door via de webshop van www.eyecareacademy.nl een e-learning aan te schaffen.

Lesdoelstellingen

 • Kennisopbouw, herhaling en inprenting van de meest voorkomende oogheelkundige ziektebeelden die een rood oog kunnen veroorzaken.
 • De diagnostiek en behandeling van de meest voorkomen ziektebeelden die een rood oog kunnen veroorzaken.
 • Kennis en praktisch handelen op basis van de alarmsignalen van het rode oog
 • Kennis, inzicht en directe toepassing van de ziektebeelden die zelf behandeld kunnen worden, de beelden waarbij een consult oogarts nuttig is, de beelden die moeten worden ingestruurd naar de oogarts en de spoedverwijzingen.

Bedoeling

Het rode oog en oogtrauma is recent geüpdate in huisartsstandaard M57. Het betreft een groep veel voorkomende aandoeningen met een variabele etiologie. De onderliggende oorzaken zijn een diverse groep ziektebeelden die variëren van onschuldig en self limiting tot ernstige oogheelkundige ziektebeelden die onbehandeld mogelijk blijvende visuele schade kunnen veroorzaken. De huisarts speelt de centrale rol en getalsmatig ook een grote rol bij de duiding en aanpak van het rode oog en oogtrauma.
De bedoeling van deze e-learning is om het rode oog en oogtrauma in de huisartspraktijk zo praktisch, efficiënt en veilig mogelijk te benaderen en door te nemen.

Activiteiten

Algemeen

Tijdens de e-learning worden de volgende activiteiten doorgenomen met een conservatieve schatting van de benodigde tijd. De totale geschatte tijd is ruim voldoende om 3 accreditatieuren te rechtvaardigen

Nabespreking en evaluatie

Tijdens de e-leaning is er gelegenheid tot het stellen van vragen per e-mail
De e-learning wordt afgesloten met een evaluatie

Tijdsbesteding

3 accreditatie-uren

Afronding en accreditatie

De accreditatie voor 3 uren wordt verleend na het voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

 1. De cursist heeft alle vragen in de check-in, hoofdstukken en check-out gemaakt.
 2. De cursist heeft alle videoclips beluisterd en alle pagina’s gelezen
 3. De cursist heeft het afsluitende meerkeuze-examen voldoende gemaakt, eventueel na meerdere pogingen. Bij drie keer en onvoldoende wordt de hele cursus op nieuw afgelegd.

Door de opbouw van de digitale omgeving is voor de docenten een raport beschikbaar betreffende de uitslagen van elke gemaakte vraag en de doorgebrachte tijd en bekeken onderwerpen.

Evaluatie: tops en tips

Na het afronden van het tentamen zal gevraagd worden de ervaringen terug te koppelen door een korte digitale evaluatie zodat de leerervaring van de cursisten kan worden verwerkt in navolgende cursussen.

© 2017 - 2024 eyecareacademy | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel