E-learning glaucoom 2024 voor huisartsen, optometristen en orthoptisten

Titel

Hardus, P.,V.d. Pol, R & Luiten, R. (2021) E-learning glaucoom in de eerste lijn, Eye Care Academy, ISBN 978-94-92423-03-0

Accreditatie

De e-leaning behandelt de in Nederland gebruikelijke aanpak van glaucoom door de huisarts. De opbouw is een systematische benadering met als hoofdstukken:

 • Kliniek van glaucoom:  klinische anatomie en fysiologie, inleiding, gezichtsveld, classificatie, pathofysiologie, risicofactoren, oogboldruk, meting van de oogboldruk, evaluatie van de papil, gezichtsvelduitval, gezichtsveldonderzoek en de meest recente diagnostische technieken zoals FDT, GDX en OCT.
 • Openkamerhoekglaucoom: klachten en symptomen, diagnose, behandeling met: overzicht, behandeling: laser, behandeling: trabeculectomie, behandeling: implant, behandeling: medicamenteus, autonoom zenuwstelsel en het oog, aanmaak en afvoer kamerwater, therapieschema, béta-blokkers, prostaglandine-agonisten, koolzuuranhydraseremmers, sympathicomimetica, parasympathicomimetica, nieuwe ontwikkelingen: de vascularisatie- en apoptosistheorieën, patiëntenvoorlichting en oogdruppelhulpmiddelen.
 • Overig glaucoom: acuut glaucoom: risicogroepen, acuut glaucoom: de gesloten kamerhoek, acuut glaucoom: diagnose, acuut glaucoom: behandeling, secundair glaucoom: overzicht, secundair glaucoom: neovascularisatieglaucoom, secundair glaucoom: steroïdglaucoom en glaucoom als contra-indicatie.
 • Huisartspraktijk: direct toepasbare en exemplarische casuïstiek waarbij de huisarts wordt geconfronteerd met glaucoomsuspecte patiënten waarbij langs de klippen van praktijkscenario’s wordt geloodst. Het betreft een overzicht van wat verwacht wordt van de huisarts met oogheelkundige patiënten (balans zelf doen – doorverwijzen): 
 • Kernpunten leermodules vat de hoofdpunten van de e-leergang glaucoom samen.

Plaats en tijd

De e-learning wordt na aanschaf in de webshop van de Eye Care Academy toegankelijk gemaakt voor de cursist. Er is geen contactonderwijs.

Kosten en inschrijving

De kosten voor deelname aan deze workshop zijn €75,- exclusief btw (€90,75 inclusief btw) In de kosten zijn inbegrepen:

 1. de check-intoets (meting van de instroomkennis)
 2. toegang tot de digitale hoofdstukken met intrinsieke toetsing en verificatie van de route en gebruik van de bladzijden
 3. de toetsing en verificatie in de digitale omgeving
 4. de check-out toets (meting van de uitstroom kennis)
 5. de afsluitende eindtoetsing die drie maal herkanst kan worden
 6. de scholing wordt afgesloten na het doorwerken van de check-intoets en afgerond met accreditatiepunten na het voldoende maken van één toetskans van de eindtoets.
 7. Tijdens het volgen van de e-learning staan Dr. Hardus (inhoud) en drs. Luiten (techniek) klaar om u met raad en daad te ondersteunen. via het interne e-mailsysteem of via de gegeven e-mailadressen.

Opgeven kan door via de webshop van www.eyecareacademy.nl een e-learning aan te schaffen.

Lesdoelstellingen

 • Kennisopbouw, herhaling en inprenting van glaucoom in de huisartspraktijk met de nadruk op de meest voorkomende vormen waarbij de huisarts zelf een een keuze maakt tussen zelf actie ondernemen of doorverwijzen
 • De diagnostiek en behandeling van de belangrijkste vormen van glaucoom.
 • Kennis en praktisch handelen op basis van praktijkvoorbeelden en de gevallen waarbij direct doorverwijzen van belang is.
 • Kennis, inzicht en directe toepassing van de vormen van glaucoom en oculaire hypertensie die zelf behandeld kunnen worden, de beelden waarbij een consult oogarts nuttig is en de beelden die moeten worden ingestruurd naar de oogarts en de spoedverwijzingen.

Bedoeling

Glaucoom is een groep ziektebeelden met heel diverse achtergonden die met elkaar gemeen hebben dat de oogzenuw irreversibel wordt aangetast met bijpassend permanent verlies van het gezichtsveld. In de oogheelkunde zijn er twee serieuze symptomen die voor een patiënt, behoudens zeldzame excessen, onopgemerkt ontwikkelen: gezichtsvelduitval en verhoogde oogdruk. Beide zijn tevens onderdeel van het symptomen/ risicofactoren complex van glaucoom! Beide zijn, behoudens excessen, alleen met gespecialiseerde apparatuur en kennis goed in kaart te brengen. De huisarts speelt de centrale en getalsmatig grote rol bij de duiding en aanpak van glaucoom en treedt op in het zo belangrijke stadium dat bewezen therapie verdere voortschrijding van irreversibel gezichtsveldverlies sterk kan afremmen.

De bedoeling van deze e-learning is om glaucoom en oculaire hypetensie in de huisartspraktijk zo praktisch, efficiënt en veilig mogelijk te benaderen en door te nemen.

Activiteiten

Algemeen

Tijdens de e-learning worden de volgende activiteiten doorgenomen met een conservatieve schatting van de benodigde tijd. De totale geschatte tijd is ruim voldoende om 3 accreditatieuren te rechtvaardigen

Nr.

Activiteit

pagina’s

minuten

vragen

minuten

totaal minuten

1

Check in toets

  

15

7,5

 

2

Kliniek van glaucoom

16

48

11

5,5

 

3

Openkamerhoekglaucoom

18

54

17

8,5

 

4

Overig glaucoom

8

24

8

4

 

5

Huisartspraktijk

6

18

6

3

 

6

Kernpunten leermodules

1

3

1

0,5

 

7

Check out toets

  

15

7.5

 

8

Eindtoets

  

30

30

 

9

Evaluatie

1

5

   
 

Totaal

 

152

 

66,5

218,5

Nabespreking en evaluatie

Tijdens de e-leaning is er gelegenheid tot het stellen van vragen per e-mail

De e-learning wordt afgesloten met een evaluatie

Tijdsbesteding

Ruim 3 accreditatie-uren (geschat 218,5 minuten)

Afronding en accreditatie

De accreditatie voor 3 uren wordt verleend na het voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

 1. De cursist heeft alle vragen in de check-in, hoofdstukken en check-out gemaakt.
 2. De cursist heeft alle videoclips beluisterd en alle pagina’s gelezen
 3. De cursist heeft het afsluitende meerkeuze-examen voldoende gemaakt, eventueel na meerdere pogingen. Bij drie keer een onvoldoende bij de eindtoets wordt de hele cursus opnieuw afgelegd.

Door de opbouw van de digitale omgeving is voor de docenten een rapport beschikbaar betreffende de uitslagen van elke gemaakte vraag en de doorgebrachte tijd en bekeken onderwerpen. Moodle is sterk in het vervolgen, registreren en rapporteren van de leergang van de cursist

Evaluatie

 • Tops en tips

 

Edit

© 2017 - 2024 eyecareacademy | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel